Střešní okna plastová nebo dřevěná?

Střešní okna plastová nebo dřevěná?

26.4.2021

Pokud potřebujete vyměnit stávající střešní okna za nová, nebo stavíte nový dům s podkrovím? 

Pokud potřebujete vyměnit stávající střešní okna za nová, nebo stavíte nový dům s podkrovím? Jistě jste narazili na dilema: mám si tam dát plastová střešní okna nebo dřevěná.

Plastová střešní okna na vysoké úrovni

V současné době jsou plastová střešní okna již na takové úrovni, že na první pohled ani nepoznáte, že se jedná o plast s dřevěným dekorem. To je právě jedním z důvodů, proč lidé stále častěji vybírají ta plastová, která od svých začátků urazila už dlouhou cestu.

Plastová okna jsou nyní cenově dostupnější a navíc je jejich údržba snadná. Také je na výběr z mnoha barev a vzorů. Ovšem stále se však nejde hodně lidí, kteří preferují dřevěná okna, protože dřevo je prostě přírodní materiál nikoliv umělý. Jaká střešní okna tedy vybrat?

Plastová střešní okna

Plastová střešní okna jsou velmi odolná vůči mechanickému poškození a vůči UV záření. Plast také nepotřebuje žádnou povrchovou úpravu, snadno se udržuje a je odolný vůči vodě a vlhkosti.

Někomu může vadit jeho bílé provedení, které se mu nemusí líbit, ale i na to výrobci myslí a proto je nabízejí také v dekoru dřeva nebo různých jiných barvách.

Výhody:

  • dobré tepelné vlastnosti, téměř bezúdržbová, odolná vůči vodě, nižší cena

Nevýhody:

  • jsou neekologická, oprava je náročnější

Chci nezávazně poptat

Dřevěná střešní okna

U dřevěných střešních oken je hlavním materiálem dřevo (většinou borovice), které je upraveno lakem. Hodí se především tam, kde se nepředpokládá větší vlhkost, i když kvalitní okna ji zvládnou dlouho odolat. Ovšem u těchto oken je důležité nazapomínat na jejich pravidelnou údržbu.
Dřevěná okna jsou na pohled estetičtější a také je důležité, že si stále drží svůj tvar a to i při extrémních teplnostních rozdílech.

Výhody:

  • recyklovatelnost, dobré tepelné a izolační vlastnosti, snadná opravitelnost

Nevýhody:

  • pravidelná údržba, citlivost na vlhkost, jsou hořlavá

Více o střešních oknech

Najít ta správná střešní okna je na vás a na nás

Na našem trhu je obrovské množství střešních oken. Při jejich výběru zvažte všechny výše uvedené faktory. U kvalitních a ověřených dodavatelů však můžete dostat kvalitní dřevěná střešní okna, která odolají vlhkosti, ale zároveň i plastová střešní okna v dekoru dřeva, která od těch dřevěných nerozeznáte.

Právě proto je klíčové mít toho správného dodavatele. A takovým je právě i naše firma DONAP, která zaručuje, že okna od nás vám budou dobře sloužit po dlouhá léta.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4